Nicole Schmaloer

Duo KwartetMijn naam is Nicole Schmaloer en ik heb fluit gestudeerd aan het conservatorium te Arnhem, het huidige ArtEZ.

Mijn eerste kennismaking met het theater was tijdens mijn tweede jaar aan het conservatorium. Toen vroeg een medestudent, Evert Veldkamp, die bezig was met het schrijven van de muziek voor de theaterproductie: Haviksbron en De Jaloezie van Emer, of ik de vioolpartij kon spelen aangezien hij geen violist kon vinden die mee kon doen. Ik heb direct Ja! gezegd. Na het tekenen van het contract met het Theater van het Oosten bleek er veel meer aan vast te zitten dan alleen die vioolpartij voor mijn rekening te nemen: improviseren en alles uit het hoofd! Voor mij echt een sprong in het diepe waar ik enorm van heb genoten.

Later heb ik tijdens mijn opleiding samen met een blaaskwintet en een dramaspeelster, Sabine van Boven, in opdracht van de Mariënburg (nu: EduArt) een voorstelling in elkaar gezet voor op de basisschool: In Holland staat een huis. Deze voorstelling is op veel scholen en theaters gespeeld.

Momenteel speel ik in het blaaskwintet Ardito, waarmee we ook schoolconcerten geven. Dit keer zijn het sprookjes: Hans en Grietje van Engelbert Humperdinck, en De Bremer Stadsmuziekanten van Stanly Friedmann.

Door mijn verhuizing naar Deventer ben ik in contact gekomen met Annika en we hebben samen de voorstelling Vriendschap vormgegeven. Een zeer bijzondere voorstelling over plagerijen, pesten maar vooral over de vriendschap die onstaat tijdens de voorstelling.

Wat mij zo boeit aan muziek in combinatie met theater is dat ik veel vrijer speel, de muziek wordt een middel om mijn verhaal te vertellen, het is geen doel op zich. Het is heerlijk om te doen!

Annika Lelivelt

Even voorstellen: ik ben Annika Lelivelt. In 2010 ben ik afgestudeerd aan het ArtEZ conservatorium te Zwolle als docent muziek. Naast muziek heb ik nog een passie: theater!

Momenteel geef ik onder andere muziek- als theaterlessen binnen mijn eigen lespraktijk. Ik vond het altijd al moeilijk een keuze te maken tussen de twee. Zo zat ik al vroeg bij het schooltoneel, onder regie van Karen Oosterink met een gastles van Lex Prinzen, maar ook bij het schoolkoor. Ook werd ik gecast voor de slechterik in een horrorfilm in het kader van een profielwerkstuk. Parallel met mijn studie heb ik diverse dramacursussen gevolgd en verzorgd. Zo heb theaterstemtraining en theatersportcursussen gevolgd en heb ik samen met Rata Kloppenburg een kleinkunstcursus gegeven aan de Muzerie te Zwolle. In deze cursussen vond ik het erg bijzonder te ontdekken hoe improvisatie werkt. Veel mooie dingen onstaan vanuit improvisatie. Erop vertrouwen dat er iets komt, zonder teveel van tevoren te bedenken, is erg spannend maar ook erg boeiend. Vreemd genoeg is er altijd wel iets wat in je opkomt als je eenmaal op het podium staat. Natuurlijk gaat het ook geregeld mis en komt hetgeen wat je zegt niet aan bij het publiek, maar hier leer je het meeste van! Hierbij is goed gebruik van presentatietechnieken essentieel.

Binnen ArtEZ heb ik acteerlessen gevolgd bij Boris Saran, Ingrid van Leeuwen en Lieke Breuer. Ik heb in diverse theaterstukken zowel als actrice en muzikante gespeeld zoals in het stuk “Het land van moeder gans” onder regie van Hedy Siemerink, jeugdvoorstelling “Ik wil niet meer…” geïnspireert op de verhalen van Annie M.G. Schmidt onder regie van Ingrid van Leeuwen en tijdens mijn minor Muziektheater in het stuk “Wrakhout”, waar ik ook aan meegeschreven heb, onder regie van Paul op den Kamp. Het is geweldig om een stuk van het begin af op te bouwen en te zien ontstaan. Er wordt heel veel aan script verzonnen, muziek gecomponeerd en samen gezocht naar de juiste invulling van het stuk. Vooral het overbrengen van je eigen persoonlijke boodschap op het podium en dit op een manier doen die specifiek bij je past spreekt me erg aan.

Door ons beider lidmaatschap van het muziekdocentencollectief “Muziekles Deventer” ben ik in contact gekomen met Nicole. Onze eerste gezamenlijke muziektheatervoorstelling is “Vriendschap”. Waarom klikt het met de één wel en met de ander niet? In de voorstelling tonen we dat grote verschillen in persoonlijkheid niet in de weg hoeven te staan voor vriendschap. Ik ben erg blij met het resultaat en ook om deel uit te mogen maken van Duo Kwartet. Onze intentie is om nog vele mooie voorstellingen over uiteenlopende onderwerpen te maken en uit te voeren!