Je leert allereerst spelen op het klavier, het toetsenbord van het instrument. Nadat je de basis hiervan hebt geleerd kunnen we gaan beginnen met pianolessen of keyboardlessen, of je kiest ervoor de instrumenten binnen de lessen af te wisselen.  We beginnen met één hand, maar leren later ook met twee handen songs uit de top 40, jazz en klassieke stukjes te spelen. Je kunt jezelf ook door middel van een toetsinstrument begeleiden bij het zingen. Bijvoorbeeld door akkoorden in combinatie met bastonen te spelen. Ik geef ook combinatielessen zang en piano of keyboard. Ook is het mogelijk om kennis te maken met het spelen op een synthesizer of een (hammond)orgel.

Bij keyboardles leren we naast het klavier ook werken met de knoppen en de vele mogelijkheden van het instrument. Het is zelfs mogelijk om in je eentje tegelijkertijd een gehele band ten gehore te brengen op dit instrument! Je kunt een keyboard als een basgitaar of kerkorgel laten klinken, je kunt tijdens het spelen van een melodie een drummer de meest uiteenlopende ritmes mee laten spelen, maar je kunt ook zelf drummen door het bespelen van de toetsen. Vaak wordt er in de linkerhand akkoorden gespeeld en in de rechterhand de melodie, maar het is ook mogelijk er op een pianistische manier op te spelen. Het is hiervoor wel heel belangrijk dat het keyboard aanslaggevoelig of “touch responsive” is. Een keyboard wordt vaak gebruikt door eenmansbands.

Het spelen op een piano voelt alleen al anders dan het spelen op een keyboard. Zo heeft een piano toetsen die gewogen zijn, dit betekent dat je meer druk moet uitoefenen op de toetsen om deze in hun geheel in te drukken. Op deze manier kun je veel gevoel in je spel leggen want je kunt helemaal zelf bepalen hoe luid de tonen klinken. Hoe harder je de toets aanslaat, hoe luider de toon klinkt en hoe zachter je de toets aanslaat, hoe zachter de toon klinkt. Dit is zo kenmerkend voor de piano dat de vroege versie van de tegenwoordige piano zelfs fortepiano, Italiaans voor “luidzacht” heette.  We leren werken met deze aanslaggevoeligheid en de verschillende pedalen. Vaak worden door de beide handen tegelijkertijd verschillende melodieën gespeeld, in de linkerhand de baspartij en in de rechterhand akkoorden, in de linkerhand de baspartij en in de rechterhand de melodie of in de linkerhand de baspartij en in de rechterhand de melodie gecombineerd met akkoorden.

Een synthesizer is een soort keyboard waarop je de aanwezige geluiden (die vaak ter plekke worden opgewekt) op allerlei mogelijke manieren bewerken en bijsturen. De meest vreemde geluiden zijn aanwezig, bijvoorbeeld zogenaamde jungle- of spacegeluiden en zogenaamde spacegeluiden. Dit instrument wordt erg vaak gebruikt door DJ’s.

Een elektronisch orgel is een toetsinstrument waarbij de bas wordt bespeeld door de voeten en het volume door middel van een pedaal wordt geregeld. Mijn hammondorgel bevat twee toetsenborden.

muziekles presentatie

Deze foto komt van www.muzieklesdeventer.nl

 

Kinderen maken muziek concert

Mijn leerlingen tijdens het Kinderen Maken Muziek concert

 

Kinderen Maken Muziek concert 2012