Ieder hoofd is verschillend gevormd, dus elke stem is verschillend. Dit klinkt misschien vreemd, maar het is waar. De vorm van de meeresonerende holtes in jouw hoofd bepalen voor een groot deel hoe je klinkt. Wees gerust, er blijven genoeg zaken over waar we wel aan kunnen werken.

Je leert tijdens de lessen de juiste zanghouding, beter op toon te zingen, meer controle te krijgen over je stem en ademhaling en jouw favoriete songs te zingen. Door middel van een lage buikademhaling en een goede ademsteun kun je niet alleen langere zinnen op één ademteug zingen, maar bijvoorbeeld ook je toonhoogte beter sturen en controleren en de kracht en het volume van je stem beïnvloeden! Op de juiste manier ademhalen is dus essentieel. De specifieke manier van doseren van je uitademing en het inzetten van de kracht van je luchtstroom tijdens het zingen gebruik je ook tijdens roepen. Leg je hand maar eens net boven je navel en roep maar eens. Als je het goed doet, zul je merken dat je buik tijdens het roepen naar binnen schiet en daarna gelijk weer volstroomt met lucht. Ook werken we aan articulatie. Hierbij spelen de holtes in je hoofd een grote rol. Sommige mensen klinken bijvoorbeeld nassaal en kunnen daardoor wat minder goed verstaanbaar zijn. De neus resoneert dan teveel mee. Hier is echter iets aan te doen. Zo kunnen we de neusholte een beetje buitenspel zetten door de neus dicht te drukken als bij het stelpen van een bloedneus. Nu is het de oefening om tijdens het dichtdrukken van de neus helder te articuleren. Na even oefenen lukt dit ook zonder de neus dicht te drukken.Alles begint echter bij een goede zanghouding. Zonder een goede houding kun je geen kracht uitoefenen.

We beginnen de lessen altijd met wat inzingoefeningen om de stem op te warmen en blessures te voorkomen. Ik pas vaak specifieke zangoefeningen toe die zijn toegespitst op en gedestilleert uit de song waar we op dat moment aan werken. Ik maak regelmatig opnames van je stem, zodat je zelf goed kunt horen hoe je klinkt. We horen onszelf binnen in ons hoofd namelijk heel anders. Je kunt dan nog meer met mijn opmerkingen en aanwijzingen en je leert hierdoor beter en sneller. Je hoort praktisch alles op deze opnames omdat ze tweemaal de kwaliteit van een cd hebben. Ook is er de mogelijkheid om met een microfoon te leren zingen, omdat ik mijn eigen PA-system heb. Ook kan ik je tips geven over hoe je jouw stem het beste verzorgt.

Iedereen kan zingen, alleen kunnen we het niet allemaal even mooi. Totale toondoofheid komt zelden voor. Ik gebruik specifieke oefeningen die je zuiverheid kunnen verbeteren en die je minder laten “brommen”.

Even ter verduidelijking: ik geef geen les in klassiek zang. Deze manier van zingen behelst een geheel andere techniek dan het zingen van pop- rock en jazzsongs.