Maike Kloet

Even voorstellen, mijn naam is Maike Kloet, ik kom uit Hengelo. Ik heb veel ervaring in het werken met kinderen als logopediste in het speciaal onderwijs in Enschede. Daarnaast ben ik een praktijk als kindercoach aan het opzetten, Eigen Ritme, voor begeleiding aan kinderen en jongvolwassenen met hoogsensitiviteit.

Maike Kloet Duo MaanKinderen die niet goed geleerd hebben, hun gedachten en gevoelens op een assertieve wijze te uiten hebben moeite, zich staande te houden in het contact met leeftijdsgenoten. Daar vloeien misverstanden uit voort, en dit kan leiden tot pesten. Uit eigen ervaring weet ik dat dat tot een verminderd zelfbeeld kan leiden. Mijn doel is, kinderen te laten zien, hoe ze beter met elkaar kunnen communiceren.  Zeggen wat je wel of niet wilt, wat je voelt, zonder aanvallend te zijn naar de ander. Zo maak je verbinding met elkaar en kun je gaan samenwerken, respect hebben voor het talent van de ander. In onze voorstelling kunnen we dat op een leuke manier laten zien. Het napraten en verwerken met de kinderen samen is ook belangrijk.

Muziek heeft altijd deel uitgemaakt van mijn leven, mijn hoofdinstrument is de klarinet. Ik vind het heerlijk om mijn gevoel te laten spreken door de muziek. Ik heb in verschillende orkesten meegespeeld en het samenspelen zo geleerd. Het is bijzonder, wat je met een groep kunt doen als je een gezamenlijk doel nastreeft.

Bij Muziekvereniging Armonia uit Hengelo heb ik deelgenomen aan meerdere muziektheaterprojecten. Theater en muziek zijn fantastisch te combineren, je spreekt meerdere zintuigen aan en dat vangt de aandacht. Het toneelspelen heb ik altijd leuk en spannend gevonden, het geeft me meer zelfvertrouwen om voor een groep te staan en mijn boodschap uit te dragen. Ik kan mijn creativiteit erin uiten, en de combinatie met muziekmaken is voor mij ideaal.

In deze maatschappij wordt veel nadruk gelegd op het jezelf ontwikkelen, jezelf profileren en je eigen talenten neerzetten. Graag wil ik de kinderen overbrengen, dat je daar nog meer aan hebt wanneer je leert samenwerken met anderen. Samen is beter!

 

Annika Lelivelt

Even voorstellen: ik ben Annika Lelivelt. In 2010 ben ik afgestudeerd aan het ArtEZ conservatorium te Zwolle als docent muziek. Naast muziek heb ik nog een passie: theater!

Annika Lelivelt Duo MaanMomenteel geef ik onder andere muziek- als theaterlessen binnen mijn eigen lespraktijk. Ik vond het altijd al moeilijk een keuze te maken tussen de twee. Zo zat ik al vroeg bij het schooltoneel, onder regie van Karen Oosterink met een gastles van Lex Prinzen, maar ook bij het schoolkoor. Ook werd ik gecast voor de slechterik in een horrorfilm in het kader van een profielwerkstuk. Parallel met mijn studie heb ik diverse dramacursussen gevolgd en verzorgd. Zo heb theaterstemtraining en theatersportcursussen gevolgd en heb ik samen met Rata Kloppenburg een kleinkunstcursus gegeven aan de Muzerie te Zwolle. In deze cursussen vond ik het erg bijzonder te ontdekken hoe improvisatie werkt. Veel mooie dingen onstaan vanuit improvisatie. Erop vertrouwen dat er iets komt, zonder teveel van tevoren te bedenken, is erg spannend maar ook erg boeiend. Vreemd genoeg is er altijd wel iets wat in je opkomt als je eenmaal op het podium staat. Natuurlijk gaat het ook geregeld mis en komt hetgeen wat je zegt niet aan bij het publiek, maar hier leer je het meeste van! Hierbij is goed gebruik van presentatietechnieken essentieel.

Binnen ArtEZ heb ik acteerlessen gevolgd bij Boris Saran, Ingrid van Leeuwen en Lieke Breuer. Ik heb in diverse theaterstukken zowel als actrice en muzikante gespeeld zoals in het stuk “Het land van moeder gans” onder regie van Hedy Siemerink, jeugdvoorstelling “Ik wil niet meer…” geïnspireert op de verhalen van Annie M.G. Schmidt onder regie van Ingrid van Leeuwen en tijdens mijn minor Muziektheater in het stuk “Wrakhout”, waar ik ook aan meegeschreven heb, onder regie van Paul op den Kamp. Het is geweldig om een stuk van het begin af op te bouwen en te zien ontstaan. Er wordt heel veel aan script verzonnen, muziek gecomponeerd en samen gezocht naar de juiste invulling van het stuk. Vooral het overbrengen van je eigen persoonlijke boodschap op het podium en dit op een manier doen die specifiek bij je past spreekt me erg aan.

Door een gemeenschappelijke vriend en collega ben ik in contact gekomen met Maike. Onze eerste gezamenlijke muziektheatervoorstelling is “Vriendschap”. Deze muziektheatervoorstelling gaat dit schooljaar opnieuw in première met een nieuwe cast op 16 januari 2014 om 20.00 uur in het Etty Hillesum Centrum te Deventer. Deze première is gratis toegankelijk voor belangstellenden. Meldt u voor 16  januari 12.00 uur aan via duomaan@theaterenmuziek.nl.

Zie ook de berichten https://theaterenmuziek.nl/algemeen/voorstelling-Vriendschap-opnieuw-in-premiere, https://theaterenmuziek.nl/algemeen/live-preview-voorstelling-vriendschap-tijdens-de-manifestatie-deventer-zegt-nee-tegen-pesten/ en onze Facebookpagina http://facebook.com/duomaan

De voorstelling is ontstaan naar aanleiding van een idee van Nicole Schmaloer van Duo Kwartet. Waarom klikt het met de één wel en met de ander niet? In de voorstelling tonen we dat grote verschillen in persoonlijkheid niet in de weg hoeven te staan voor vriendschap.

Voorstelling Vriendschap

live foto pestvoorstelling Etty Hillesum Centrum1 op de 10 basisschoolleerlingen wordt gepest. (Bron: Nederlands Jeugdinstituut, http://www.nji.nl/Cijfers-over-gepest-worden)

De muziektheatergroep Duo Maan wil haar steentje bijdragen aan het voorkomen en terugdringen van dit probleem met de voorstelling ‘Vriendschap’.

Zonder tekst, zonder een belerende vinger op te steken, maar met muziek, bewegingstheater en het accent op de goede afloop. We geven leerlingen inzicht in de achtergronden van het pesten en de gevoelens die daarmee gepaard gaan. ‘Vriendschap’ biedt een toegankelijke manier om het onderwerp bespreekbaar te maken voor de kinderen. De voorstelling geeft een waardevolle aanvulling op de middelen die een school aanwendt om het pesten aan te pakken.

Duo maan liet tijdens de manifestatie “Deventer zegt Nee tegen pesten” in het kort de essentie van de muziektheatervoorstelling “Vriendschap” zien. Zoals aangekondigd tijdens de manifestatie zal Duo Maan op donderdagavond 16 januari om 20.00 uur eenmalig gratis de gehele muziektheatervoorstelling “Vriendschap” spelen in het Etty Hillesum Centrum, Roggestraat 3 te Deventer. Duo Maan nodigt docenten, schooldirecties, schoolbesturen, BSO-medewerkers, ouders, verzorgers, kinderen en alle overige belangstellenden uit om te komen kijken bij deze promotievoorstelling vol mooie muzikale momenten, bijzondere geluiden; vol lief en leed en geheel zonder tekst. De voorstelling laat 5- tot en met 10-jarigen voelen hoeveel leuker het is om samen te werken dan om elkaar te pesten. Dit alles zonder een bestraffende vinger op te steken en juist te focussen op de goede afloop. De voorstelling duurt ongeveer een uur inclusief napraten met het publiek.

Kijk ook eens op  http://facebook.com/duomaan

Basisschool de Zilverberg te Overasselt:

“De leerlingen hebben genoten. Een boeiend verhaal. De leerlingen vonden het verhaal leuk. De leerlingen vonden het knap gespeeld met name omdat er geen woord in werd gesproken. De meeste groepen hebben nagepraat over het stuk, de bedoeling van het stuk was duidelijk en herkenbaar. Er is een link gelegd met onze methode: Leefstijl. Hieruit werd het thema: er bij horen, herkend.”

Voorstelling over pesten

Muziektheatervoorstelling met als thema pesten